Célkitűzés az alapja a sikeres vállalkozásnak

A célok kitűzése segít neked abban, hogy a lényeges dolgokra tudj fókuszálni, hogy azokkal foglalkozz, amik előrébb visznek célod elérésében, és ne aprózd el a figyelmedet mindenféle jelentéktelen tevékenységgel.

Sikereket szeretnél elérni az életben? Legyen szó magánéleti vagy szakmai vágyakról, közös bennük, hogy az eredmény nem hull csak úgy az öledbe. Tudnod kell, hogy mit szeretnél elérni, és azt is, hogy azt hogyan érheted el. Ezek átgondolása és rögzítése a célkitűzés, ami nélkül kicsi az esély a sikerre.

A célkitűzést 3 fő elemre bonthatjuk:

  • célok meghatározása
  • célok megfogalmazása
  • célok leírása

Bővebben

Kulcseredmények az OKR rendszerben

A misszió, a vízió és a stratégia megfogalmazása után a célok melletti utolsó építőelem a kulcseredmények.

Előző cikkünkben a célokat jártuk körbe. Most, hogy ezeket már megfelelően felállítottuk, meg kell határoznunk, hogy mi alapján tudjuk megállapítani, hogy már elértük a kitűzött célunkat.

Ehhez van szükség a kulcseredményekre, amelyek olyan mérőszámok, amikkel az előrehaladást tudjuk nyomon követni. Ezzel fordítjuk le a minőségalapú (számok nélküli) célmegfogalmazásokat mérhető, kvantitatív (számokkal jelölt) teljesítménymutatókra.

Bővebben

Célok az OKR rendszerben

A misszió, a vízió és a stratégia megfogalmazása után a következő építőelemet a célok jelentik, amelyek az előbbi, állandóságot képviselő alapkövekhez képest időszakosan változó tényezők.

Mit értünk célok alatt?

A célkitűzés egy rövid, tömör mondat. Felvázol egy átfogó, minőségi célt, amely a vállalkozást hivatott előmozdítani a kívánt irányba.

Bővebben

Misszió, az OKR első alapköve

Minden vállalkozás esetében felmerül az az alapvető kérdés, hogy tulajdonképpen miért is létezik. Milyen célból hozták létre? Mi a fő küldetése, hitvallása, amit magáénak vall? Mi a hajtóereje, amiért dolgozik, fejlődik?

Mi a misszió és mi nem az?

Természetes, hogy egy vállalkozás fenntartása pénzbe kerül, és bevétel nélkül hamar eltűnik a süllyesztőben. Lehet cél maga a pénzkeresés, a meggazdagodás, azonban ez nem misszió.

Bővebben

OKR célkitűzési keretrendszer

Az OKR egyik esszenciális pozitív tulajdonsága a rugalmasság. Egyértelmű előnye, hogy rövid távú áttekintést nyújt a kitűzött céljainkról, és azok előrehaladásáról, hogy hány százalékos a megvalósulás az adott időpontban.

Ennél fogva hamar észlelhetjük, ha valami rosszul működik, és gyorsan korrigálhatjuk. Nem kell az éves felülvizsgálatig várni. Ezzel pénzt, időt és energiát spórolhatunk zsákutcát jelentő projektek átdolgozásával, törlésével.

Az OKR rövid távú hatékonysága miatt a kritikusok megkérdőjelezik ennek a célkitűzési rendszernek stratégiai alkalmazhatóságát, hiszen, ha valami ilyen rövid ciklusokban hoz eredményt, azt inkább tekinthetjük taktikai módszernek, mintsem stratégiainak.

De mi is az igazság?

Bővebben

OKR jelentése

Sikeres vállalkozást vagy egyszerűen sikeres életet tervezel? Olyan rendszerre van szükséged, amely támogat ezen az utadon? Talán azt is tudod, hogy ehhez célokra van szükséged, és el is kezdtél keresgélni a neten, és a „jó cél”, „okos cél” és hasonló kifejezésekbe botlottál. Talán még az OKR-be is belefutottál, de nem érted, mi az. Igazából nem is foglalkoztál vele, mert idegenül hangzik ez a három betűs szó. Talán még időd sem volt, hogy utánanézz, mi ez, vagy, hogy rákeress, mi is az OKR jelentése.

Ha még teljesen ismeretlen számodra ez a rendszer, javasoljuk, kezdd ezzel a cikkel. Haladóbbként se kattints tovább, mert blogunkon találsz hasznos információt a célkitűzési rendszer ezen módszertanáról.

Bővebben

Így leszel sikeres a céljaid folyamatos felülvizsgálatának köszönhetően

Három ok, amiért érdemes folyamatosan felülvizsgálnod a céljaidat.

A naptári vagy pénzügyi újév általában üzleti tevékenységünk, pénzügyi eredményeink, de akár magánéletünk eseményeinek, eredményeinek átgondolását, értékelését, valamint a következő évre szóló célok, feladatok megtervezését hozza magával.

Minden folyamatosan változik. Ennek tudatában egy vállalkozás célkitűzése sem lehet statikus, állandó dolog. Folyamatosan igazítani kell nem csak a körülmények változása miatt, de a saját elért eredmények figyelembevételével is.

Számolni kell azzal, hogy előrehaladtunk valamiben, bizonyos célokat elértünk, netán egy korábbi célunk irrelevánssá vált, így újakat kell kitűznünk.

Bővebben