OKR rendszer építőkövei: misszió, vízió és stratégia

OKR célkitűzési keretrendszer

Az OKR rendszer egyik esszenciális pozitív tulajdonsága a rugalmasság. Egyértelmű előnye, hogy rövid távú áttekintést nyújt a kitűzött céljainkról, és azok előrehaladásáról, hogy hány százalékos a megvalósulás az adott időpontban.

Ennél fogva hamar észlelhetjük, ha valami rosszul működik, és gyorsan korrigálhatjuk. Nem kell az éves felülvizsgálatig várni. Ezzel pénzt, időt és energiát spórolhatunk zsákutcát jelentő projektek átdolgozásával, törlésével.

Az OKR rövid távú hatékonysága miatt a kritikusok megkérdőjelezik ennek a célkitűzési rendszernek stratégiai alkalmazhatóságát, hiszen, ha valami ilyen rövid ciklusokban hoz eredményt, azt inkább tekinthetjük taktikai módszernek, mintsem stratégiainak.

Kövesd nyomon a céljaidat és feladataidat az alkalmazásunkban!

De mi is az igazság? Alkalmas az OKR rendszer taktikai és stratégiai alkalmazásra?

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk ezeket a lehetséges hiányosságokat, összefüggésekben kell gondolkodnunk.

Egy vállalkozás negyedéves, havi céljai és kulcseredményei nem a levegőben lógó tényezők. Mindegyiknek a felállított stratégiai cél elérését kell szolgálnia. Nem önmagukban, öncélúan létező paraméterek, hanem a nagy egészet szolgálják.

A rövid távú célok és a kulcseredmények az elérni kívánt hosszú távú célok megvalósításának lépései. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő részcélokat és mérőszámokat, tudnunk kell, hogy

  1. kik vagyunk, miért vagyunk (misszió)
  2. mi az, amit el akarunk érni (vízió)
  3. mik az ehhez vezető (fő) lépések (stratégia)

A megfelelő rendszer kidolgozásához a fenti kérdéseket kell sorban megválaszolni. A misszió, a vízió és a stratégia a vállalkozás alapjai, melyek hosszú távon állandóak, ezekre építhetők rá a különböző részcélok. Figyelembe vételükkel az OKR tökéletes stratégiai keretrendszert ad.

A következőkben erről a 3 alapelemről adunk átfogó ismertetést.

Kövesd nyomon a céljaidat és feladataidat az alkalmazásunkban!