Az OKR építőkövei: misszió, vízió és stratégia

Előző, Misszió c. cikkünkből már megtudhattad, hogy miért fontos, hogy egy vállalkozásnak legyen megfogalmazott missziója, hosszú távú célkitűzése. A következő lépés a rendszerünk kiépítésében ennek a magasztos célnak a specifikálása, vagyis az OKR vízió megalkotása.

A megfelelően megfogalmazott vízió éppen erre való. Egyértelmű átmenetet képez az elvont, ám rendíthetetlen, biztos alapokat adó misszió, és a dinamikus, gyakorlatias stratégia világa között. A misszió alapján megfogalmazott vízió középtávú, 5, 10, 15 évre tervezett cél, amely a lehető legkonkrétabban festi le az elérni kívánt jövőképet, hogy vállalkozásként hova akarunk eljutni, mivé akarunk válni.

A sorrendet érdemes betartani: a vízió megfogalmazása csakis a misszió definiálása után következhet, hiszen tartós alap nélkül csak ábrándozásról beszélhetünk, nem pedig megvalósítandó célokról.

Vízió az OKR rendszerben

Az OKR vízió jellemzően tartalmazza

  • a megcélzott üzleti tevékenység körét,
  • hogy, hogyan fognak a vállalkozásra tekinteni az érintettek (vásárlók, alkalmazottak, beszállítók, hatóságok, stb.)
  • a piacvezetői szerep vagy a másoktól megkülönböztető szakértelem mibenléte, forrása
  • az erősen megtartott értékeket.

Kövesd nyomon a céljaidat és feladataidat az alkalmazásunkban!

Hatékony vízió-nyilatkozatok

A világos és meggyőző vízió jellemzői:

Mérhető és időhöz kötött: egy vállalkozás missziója leírja létezésének okát: ez az alapcél. Jellemzően ezek a nyilatkozatok inspiráló megfogalmazások, de nem tartalmaznak numerikus vagy időbeli elemeket. Ezzel szemben a víziónak mindkettőt tartalmaznia kell ahhoz, hogy hatékony lehessen. A vízió a jövőkép konkrét megjelenítése, és mint ilyen, konkrét részletekkel kell rendelkeznie a vállalkozás elképzelt jövőbeli állapotáról. Bár a körülmények minden szervezet esetében mások, egyediek, nagyon sokuk foglalja pénzügyi célokba a víziójukat. Mások talán merész célokat tűznek ki a kiszolgálandó vásárlók számának növelésére, vagy éppen földrajzi terjeszkedésre. A számok elengedhetetlenek az OKR-ben, hogy mérhető legyen a víziónk felé való előrehaladás.

Tömör: A legjobb vízió megfogalmazások azok, amelyek megragadják a figyelmedet és azonnal magával ragadnak, mindezt anélkül, hogy hosszú unalmas szöveget kelljen olvasni. Gyakran a legegyszerűbb víziók a legerősebbek.

Összhangban áll a misszióval: a vízió a missziónak a gyakorlatias lefordítása. A vízióban megfogalmazott konkrét célok az alapcélból származnak, így azok megvalósításával magát a fő célt, a missziót szolgálják.

Igazolható: mivel a vízió mérhető és időhöz kötött, ezért jól követhető az előrehaladás állapota, és tudjuk, hogy mikor értük el a vízióban kitűzött célt. Míg a misszió változatlan, a vízió idővel változik, mivel egy adott időtartamra lett meghatározva.

Megvalósítható: nem szabad, hogy a vízió a felsővezetők álmainak gyűjteménye legyen. A megfogalmazott céloknak a valóságon kell alapulniuk. Hogy biztosak legyünk ennek megvalósulásában, értenünk kell az üzletünket, annak célpiacait, a versenytársakat és az aktuális trendeket.

Inspiráló: a vízió szavakba önti vállalkozásunk vágyott jövőbeli állapotát. Egy jól megfogalmazott vízió nemcsak útmutatást ad, de fenntartja a szenvedélyt, a motivációt a cselekvésre, a fejlődésre. Ahhoz hogy inspiráló lehessen, elsősorban érthetőnek kell lennie mindenki számára a vezetői szinttől az alkalmazottakig. Dobd el a szótárt ehhez a feladathoz és fókuszálj az üzleteddel kapcsolatos mély tudásodra, hogy megalkothass egy jelentőségteljes nyilatkozatot, amiben minden benne van.

Kövesd nyomon a céljaidat és feladataidat az alkalmazásunkban!