Sikeres vállalkozást vagy egyszerűen sikeres életet tervezel? Olyan rendszerre van szükséged, amely támogat ezen az utadon? Talán azt is tudod, hogy ehhez célokra van szükséged, és el is kezdtél keresgélni a neten, és a „jó cél”, „okos cél” és hasonló kifejezésekbe botlottál. Talán még az OKR-be is belefutottál, de nem érted, mi az. Igazából nem is foglalkoztál vele, mert idegenül hangzik ez a három betűs szó. Talán még időd sem volt, hogy utánanézz, mi ez, vagy, hogy rákeress, mi is az OKR jelentése.

Ha még teljesen ismeretlen számodra ez a rendszer, javasoljuk, kezdd ezzel a cikkel. Haladóbbként se kattints tovább, mert blogunkon találsz hasznos információt a célkitűzési rendszer ezen módszertanáról.

OKR rövidítés jelentése

Hogy mi is az az ork rendszer?… Nos, erre talán a híres írótól, Tolkientől várhatnánk magyarázatot, de most nem a Gyűrűk Urában vagyunk. Egyszerűen félreolvastad. Nem ork, hanem OKR.

OKR: Objectives and Key Results, magyarra fordítva „célok és kulcseredmények”.

Most már értjük a mozaikszó jelentését, de homályos, hogy mi rejlik az egész mögött.

Az OKR jelentése a módszertana szerint

Az interneten sokszor futunk bele különféle idézetekbe, de az OKR célkitűzéseket jól érzékelteti a következő:

“Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

(Lucius Annaeus Seneca)

Nevezhetnénk akár OKR idézetnek is, hiszen jól megfogalmazza a sikeresség magvát, a célkitűzés fontosságát. Legyen szó magánéletről vagy üzletről, ha nincs célod, amit el akarsz érni, akkor nem tudod, min kell dolgozz nap mint nap, és sosem jutsz el oda, ahova vágysz.

Ennél a pontnál nyilvánvaló, hogy az álmainkat csak konkrét cselekedetekkel valósíthatjuk meg, ehhez pedig „materializálni” kell az álomképet. Vagyis konkrétumokká kell konvertálni.

A hatékony OKR célkitűtés elemei a misszió, a vízió, a stratégia, a célok és a kulcseredmények. (Ezekről olvashatsz részletesen blogunkon.)

Igen ám, de nagyjából ezzel a felépítéssel és metodikával léteznek már rendszerek (pl. KPI-ok követése). Miben más mégis az OKR?

Az nem elég, hogy meghatározod a megfelelő célokat és mérőszámokat rendelsz hozzá. Ha nem követed azok alakulását, ha nem követed nyomon a megvalósulást, nem sokkal leszel előrébb, mintha nem is foglalkoztál volna a célokkal.

Egy utazás során is szoktad számolni az időt, vagy a távolságot, hogy, „na, még ennyit kell megtenni és ott vagyok”, vagy „már csak ennyi van hátra”. Ez motivációt ad, hogy folytasd, bírd ki még egy kicsit, és ott vagy.

Ugyanez fontos a vállalkozásod, céged ügyeiben is. Ne csak azt tudd, hogy hová akarsz jutni, hanem azt is, hol tartasz most, mennyi van még hátra, illetve nem kell-e időközben módosítani az irányon.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, olvasd el a többi cikkünket is a témában.