Három ok, amiért érdemes folyamatosan felülvizsgálnod a céljaidat

Célok felülvizsgálata

Miért elengedhetetlen, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk kitűzött céljainkat? Mi értelme lenne folyamatos többletmunkát venni a nyakunkba?… Talán nem lőjük le a poént, ha már most leszögezzük: a célok felülvizsgálata nem felesleges, sőt!

A naptári vagy pénzügyi újév általában üzleti tevékenységünk, pénzügyi eredményeink, de akár magánéletünk eseményeinek, eredményeinek átgondolását, értékelését, valamint a következő évre szóló célok, feladatok megtervezését hozza magával.

Minden folyamatosan változik. Ennek tudatában egy vállalkozás célkitűzése sem lehet statikus, állandó dolog. Folyamatosan igazítani kell nem csak a körülmények változása miatt, de a saját elért eredmények figyelembevételével is.

Számolni kell azzal, hogy előrehaladtunk valamiben, bizonyos célokat elértünk, netán egy korábbi célunk irrelevánssá vált, így újakat kell kitűznünk.

Kövesd nyomon a céljaidat az alkalmazásunkban!

Milyen konkrét, érzékelhető előnyökkel jár a célok felülvizsgálata személyes szinten?

1. Visszajelzés

Céljaink értékelésével kapunk visszajelzést arról, hogy a megtett erőfeszítéseink milyen eredményt hoztak, van-e pozitív kicsengése a munkánknak. Ha látjuk a haladást, fejlődést, a sikeresen elvégzett feladatokat, az erőt és motivációt ad a folytatáshoz.

Igaz ez, ha egyedül viszed a vállalkozásodat, vagy, ha az alkalmazottaidnak adsz visszajelzést az elért eredményekről. Utóbbi esetben, azzal, hogy bevonod és tájékoztatod őket a haladásról, erősíted bennük a bizalmat magad és a céged iránt, éreztetve velük, hogy ők is fontos szereplői az elért sikereknek, számítasz rájuk és adsz véleményükre.

2. Növeli a boldogságunkat

Az ember szeret listákban gondolkodni, és egyfajta boldogságot nyújt, amikor az elvégzendő feladatok sorában kipipálhat egy adott feladatot, amit teljesített.

Mindenki számára fontos az elvégzett munkáért kapott elismerés. Teresa Amabile (a Harvard Üzleti Iskola professzora) kutatásának eredménye szerint azonban még ennél is sokkal többet számít, ha látjuk az általunk végzett munka eredményességét, az előrehaladást a kitűzött célok felé, legyen szó akár pici lépésekről is. (Ha szeretnél többet megtudni az előrehaladás elvéről, nézd meg a professzorasszony Tedx előadását itt)

3. Növeli a sikerességünket

Érdekes tény, hogy pusztán a célunk eléréséhez szükséges előrehaladás nyomon követése önmagában növeli annak a valószínűségét, hogy az adott célt valóban el is érjük. Ezt a hatást még növeli, ha nyilvánosságra hozzuk az eredményeinket, a fejlődésünket. Ez nem csak üzleti célok, de személyes, egészségügyi célok esetében is hatásos.

Például, ha végleg le akarod tenni a cigit, akkor a füstmentesség megtartásának esélye nő, ha megosztod barátaiddal az eredményedet, és megünneplitek azt. Ez kellő motivációt ad a folytatáshoz, hogy ne ess vissza.

Benjamin Harkin (PhD., University of Sheffield) majd 20 000 résztvevőt vizsgáló kutatása alapján minél gyakoribb az ellenőrzés az előrehaladásban, annál nagyobb valószínűséggel sikerül elérni a célt. A cél előrehaladásának nyomon követése kulcsfontosságú folyamat, amely a cél kitűzése és elérése között játszik szerepet. Így lesz a magasztos szándékból cselekvés, a cselekvésből pedig eredmény.

Az OKR és a célok nyomon követése

A tudományos eredmények is azt támasztják alá, hogy a célkitűzések alkalmazása, és azok nyomon követése sokkal biztosabban hozza meg a sikert céljaink elérésében, mintha nem alkalmaznánk azokat. Mindez az OKR rendszer eredményességét igazolja.

Az OKR célkitűzési rendszer szerves részét képezi a kitűzött célok mérőszámmal való nyomon követése. Ezek alkalmazásával folyamatosan képben lehetünk, hogy éppen hol tartunk, mennyi van még hátra, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Nagy mértékben megkönnyíti a célok felülvizsgálatát.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a siker alapja, hogy megfelelő kulcseredményeket, illetve mérőszámokat határozunk meg, amelyek valóban célunk elérésének fokmérői és nem zsákutcába vezetnek.

Ha nem vagy biztos, hogy a Te vállalkozásodban melyek is ezek a kulcseredmények, fordulj hozzánk bizalommal, segítünk megalkotni az OKR stratégiádat. Kapcsolatfelvétel

Kövesd nyomon a céljaidat az alkalmazásunkban!